K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Töviskoronás Krisztus, XV. század

A közel 400 darabos, a magyarországi egyházi gyűjtemények között egyedülállóan gazdag faszobor-gyűjtemény sajátos színnel gazdagítja a hazai múzeumi kínálatot, a szobrok legtöbbje 18. századi.

1750 körül a veszprémi Schmidt-műhelyben számos szép, hagyományos Szentháromság-szobor készült: az egymás mellett ülő Krisztus és az Atyaisten között egy lebegő galamb jelzi a Szentlelket. A pesti születésű Schmidt Ferenc Padányi Biró Márton megbízásából szervezte meg műhelyét és dolgozott a püspökségnek. Az ő műve a Püspöki Palota előtti téren álló Szentháromság-szobor is.

Számos Immaculata, Pietà szobor között az egyházmegye templomainak védőszentjei, Szent Flórián, Nepomuki Szent János, Szent Anna, Szent József, Szent Ferenc, Szent Teréz attribútumait viselő faragott remekmű, Szent István és Szent László szobra gazdagítja a Gyűjteményt. A korpuszok főként 18. századiak, javarészük az eredeti kereszt nélkül áll. Feltámadt Krisztus-szobrokban is gazdag a Gyűjtemény.

Jelentős a kánontábla-gyűjtemény. A kánontáblák az oltárokat díszítették egykor. Legtöbbjük szépen faragott, aranyozott barokkos keretben őrzi a mise állandó szövegeit.

H. Kolba Judit