K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Evangélikus úrasztali terítő, XVII. század

Elsősorban miseruhák tartoznak ebbe a gyűjteménycsoportba. Legnevezetesebb és a múzeum legkorábbi darabja Mátyás diplomatája, Vetési Albert püspök /1450-1486/ Velencében készült bordó selyem, inda- és levéldíszes miseruhája.

A Gyűjtemény több liturgikus koronázási műtárgyat őriz, közöttük a koronázási palást 1867-ben Bécsben készült másolatát, melyet Erzsébet királyné ajándékozott Ranolder János püspöknek és az Erzsébet királyné koronázási díszruhájából készült miseruhakészletet.

A leggazdagabb együttes Padányi Biró Márton püspök miseruha-garnitúrája, melyet a püspök az 1760-as években kapott Mária Teréziától. Nagyon látványosak a lazac és nyersszínű, ripszes szövésű, bordó zsenília fonallal díszített készlet darabjai.

Magyarországon ritka a bőrből készült miseruha, a 18. században Nyugat-Magyarországon elvétve fordulnak elő, a Győri Egyházmegyei Kincstár 24 darabos garnitúráján kívül. A múzeum darabja magyar mester alkotása.

A miseruhák nagy része magyar munka, de a 19. században megnőtt az osztrák és francia készítésű textilek száma, melyek ajándékozások révén kerültek a püspökségre és az egyházmegye plébániáira. Több a garnitúra, melyekhez a miseruha anyagából készült dalmatika, stóla, manipulus, burza, kehelykendő és díszes palástok /pluviálék/ tartoznak. Gyakoriak a hímzések mellett a flitterek, az ezüst- és aranyszállal hímzett, tarka virágos díszítések.

Külön csoportot alkotnak az oltárterítők, melyek között a legkorábbi egy 17. századi evangélikus oltárterítő 1665-ből: hímzett Golgota-jelenettel és Ioannes Richter névvel, aki az ajándékozó lehetett. Mitrák, püspöki kesztyűk, cipők, valamint fehér, csipkével szegett albák, /a miseruha alatt viselt ingalakú vászontextilek/, és a garnitúráktól elkerült, különálló kehelytakarók, stólák, manipulusok tartoznak még a textilgyűjteménybe. Főleg az egyházmegye templomaiból és a vallásos egyletektől számos hímzett zászló került a püspöki gyűjteménybe. A Gyűjtemény török textileket, szőnyegeket is őriz.

H. Kolba Judit