K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Rotschild dekor, XIX. század

A jelentős bécsi, meisseni, sevres-i és cseh alkotások mellett kiemelkedőek a korai herendi munkák, a városlődi és a Zsolnay kerámiák. Külön említésre méltók a 18. század közepén a püspökség tulajdonában lévő bakonyi huták munkái, amelyek a hazai üvegtörténet szempontjából jelentősek.

A közeli Herendi Porcelánmanufaktúra reprezentatív remekei közül kávés- és teáskészletek, csészék, vázák, tálcák találhatók a Gyűjteményben. Ugyancsak több tárgy származik a városlődi majolikagyár termékeiből, világi célra használt műtárgyak is bekerültek a múzeumba. Porcelánból és kerámiából liturgikus darabok is készültek, elsősorban csengők, ampolnakannák, tálcák.

Számos kiemelkedő alkotás maradt fenn az egyházmegye kovácsműhelyeiben készült remekek közül: gyertyatartók, kovácsoltvas ostyasütők, lámpák és kisebb használati tárgyak.

Végül a népi szakrális művészet emlékei, a zarándokemlékek is jelentős csoportot alkotnak, melyek az egyházmegye egyes templomainak ünnepéhez köthetők és a népi vallásosság jellegzetes darabjai.

H. Kolba Judit