K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Kiállításmegnyitó – Az Anyaszék szíve – Udvarhelyszék középkori freskós templomai a Nagy-Küküllő mentén – Mudrák Attila fotóművész kiállítása
2019. június 17. - 2019. június 22.
« vissza
90szekelyderzsdsc3288.jpg, A Szent László legenda falfreskó részlete a székelyderzsi templomban
A Szent László legenda falfreskó részlete a székelyderzsi templomban
Kiállításmegnyitó – Az Anyaszék szíve – Udvarhelyszék középkori freskós templomai a Nagy-Küküllő mentén – Mudrák Attila fotóművész kiállítása
Szent Imre Piarista és Helyőrségi templom
2019. június 21. péntek 17 óra

Udvarhelyi Nándor Az Anyaszék szíve – Udvarhelyszék középkori freskós templomai a Nagy-Küküllő mentén (Kairosz, 2018) című kötete Székelyföld "meggyötörten is gyönyörű" tájaira kívánja elvezetni az olvasót, közelebbről az udvarhelyszéki székelyek által lakott településekre, olyanokra, melyek Székelyudvarhely és Székelykeresztúr környékén fekszenek a Nagy-Küküllő völgyében. A székelység épített örökségének egy töredékét és annak történelmét tárja elénk e mű. A kötetet Mudrák Attila fotóművész gyönyörű felvételei gazdagítják.

A középkori Udvarhelyszék bővelkedik csodálatos középkori műemlékekben, elsősorban templomokban. A vidék falvainak többsége a mai napig megőrizte középkori templomát. A legtöbb templom belsejében 14–15. században festett gótikus falképek láthatók.

A kötet alapján készült kiállítás a székely anyaszék szívébe, a Nagy-Küküllő folyó udvarhelyszéki szakaszára, a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között található Felsőboldogfalva, Bögöz, Nagygalambfalva és Rugonfalva református templomába, Székelyderzs unitárius templomerődjébe, valamint Székelykeresztúr római katolikus plébániatemplomába vezet el bennünket. Közülük a székelyderzsi erődtemplom egyetlen székelyföldi emlékként felkerült az UNESCO kulturális világörökségének kincsei közé. Mindegyik templom értékes falképeket őriz.
« vissza