K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
2018. december 4. - 2020. december 31.
metszeta05.jpg,

Enteriőrkiállítás az érseki palotában
Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus-járvány miatt a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
műemlék épületei és kiállításai határozatlan ideig nem látogathatók.
A nyitás várható időpontjáról időben tájékoztatjuk Önöket. Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat és facebook-oldalunkat!
Kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre az info.boldoggizella@gmail.com e-mail-címen.

A járványt követően szeretettel várjuk Önöket
műemlék épületeink és kiállításaink megtekintésére.

Jó egészséget kívánnak a
Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény munkatársai!
tovább »
Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század)
2019. május 11. - 2020. március 30.
j4cwny.jpg, Michelangelo Merisi da Caravaggio (Milánó, 1571–Porto Ercole és Civitavecchia felé, 1610): Krisztus megostorozása. Részlet. Nápoly, San Domenico Maggiore-templom. 1607. Fotó: Museo di Capodimonte, Nápoly
Michelangelo Merisi da Caravaggio (Milánó, 1571–Porto Ercole és Civitavecchia felé, 1610): Krisztus megostorozása. Részlet. Nápoly, San Domenico Maggiore-templom. 1607. Fotó: Museo di Capodimonte, Nápoly
Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század)
Négy kiemelkedő itáliai központ ‒ Róma, a Nápolyi Királyság, Bologna és a Velencei Köztársaság ‒ festészete köré csoportosítva tekinthetjük meg a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítását, a Gyűjtemény 17‒18. századi itáliai barokk grafikai és festészeti anyagát. Emellett válogatás látható a budapesti Szépművészeti Múzeum, az egri Dobó István Vármúzeum, az esztergomi Keresztény Múzeum és a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, valamint a Budapesti Történeti Múzeum gazdag itáliai barokk festészeti gyűjteményéből. Az esztergomi Keresztény Múzeum gyűjteményéből Antiveduto Gramatica és Paolo Fignolio alkotásait láthatjuk, a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának gyűjteményéből Andrea Pozzónak a budavári jezsuita templom számára készített oltárképében gyönyörködhetünk. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a bolognai Guido Reni és Bertuzzi, valamint a velencei Carpioni alkotásai láthatók. A Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteményéből egy kőre festett olajfestmény, egy Angyali üdvözlet témájú ábrázolás gazdagítja a kiállítás velencei tematikai egységét. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből a nápolyi Jusepe de Ribera és a velencei Sebastiano Ricci köréhez kapcsolható festmény látható. A Gizella Gyűjtemény gazdag grafikai anyaga mellett ‒ a római Giuseppe Vasi, a velencei Carlo Orsolini, etc. ‒ betekintést nyerhetünk a Gyűjtemény itáliai barokk festészeti anyagába is, közöttük a nápolyi Luca Giordano és Solimena, a velencei Piazzetta műhelyébe, valamint római caravaggista alkotók remekműveit tekinthetjük meg.
 
Kiegyezés és koronázás – 1867
2017. május 3. - 2018. április 30.
metszet04673x385mm.jpg,

Kiegyezés és koronázás – 1867
150 évvel ezelőtt koronázta Erzsébet királynét Ranolder János veszprémi püspök
 
MAGYAR KIRÁLYNÉK ÉS KORONÁZÓ PÜSPÖKÖK
2016. május 10. - 2017. március 15.
koronazasi-diszruhaban.jpg,

MAGYAR KIRÁLYNÉK ÉS KORONÁZÓ PÜSPÖKÖK
BOLDOG IV. KÁROLY
APOSTOLI KIRÁLY
ÉS ZITA KIRÁLYNÉ
EMLÉKEZETE
AZ UTOLSÓ
KIRÁLY- ÉS KIRÁLYNÉ-KORONÁZÁS
CENTENÁRIUMA
1916–2016
 
2014. január 20. - 2015. december 31.
aferencjozseffogadasarakeszitetteredetilegszarvasborulogarnituraazErsekipalotabankicsi.jpg,

Királynék és koronázó püspökök - Erzsébet és Zita királyné
Királynék és koronázó püspökök - Erzsébet és Zita királyné című kiállításunk Habsburg-kori miliőben mutatja be a kiegyezés kori Magyarországot
tovább »
2014. szeptember 28. - 2015. március 31.
ozsvarics-egysegkereszt2005ezust415x270x406.jpg,

Felemelni az embert Istenhez - Ozsvári Csaba ötvösművész emlékkiállítása az Érseki Palotában
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Emlékkiállítás nyílt a 2009-ben elhunyt Ozsvári Csaba Pro Ecclesia Hungariae és Magyar Örökség-díjas ötvösművész munkáiból az Érseki Palotában 2014.október 7-én 16.00 órakor.

„Minden művészet egyedüli oka és végső célja csak az lehet, hogy a Mindenható Örök Istent dicsőítse, és ezt az eltorzított arcú emberiséget újra felemelje Istenhez” – idézte a legendás hírű ötvösművész, Ozsvári Csaba ars poeticáját Udvarhelyi Erzsébet, a rendező Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója az Érseki Palotában az alkotó október 7-én megnyílt emlékkiállításán.
tovább »
2014. június 6. - 2014. szeptember 27.
udvardi23.jpg,

A fény megérkezett- Udvardi Erzsébet pünkösdi emlékkiállítása
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A nemrégiben elhunyt Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy-díjas, Pro Cultura Christiana-díjjal és Magyar Örökség-díjjal kitüntetett festőművészre emlékezik a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény az Érseki Palotában június 6-án megnyílt emlékkiállítással. A fény megérkezik című kiállítás 2014. szeptember 24-ig látogatható. A ritkán látott szentföldi akvarellsorozat, a kollázs technikával készült rózsafűzér-sorozat, Udvardi Erzsébet pünkösdi táblaképei, az Angyali üdvözlet képe, a Szent László király, a Színeváltozás és a Könyörgés a világért II. János Pált idéző triptichonja látható a tárlaton.
tovább »
2013. június 24. - 2013. szeptember 30.
szabadi01retkicsi_1.jpg,

Szoborfohászok - szoborgondolatok - a 70 éves M. Nagy József faszobrász gyűjteményes kiállítása
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A jubileum alkalmából rendezte meg a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a szobrászművész gyűjteményes kiállítását a veszprémi Érseki Palotában.
tovább »
2013. szeptember 23.
fenyves05retkicsi1.jpg,

Széki Patka László költő M. Nagy József faszobrász művészetéről
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Biblia Ígyen szól a Teremtés kezdeteiről, az Édenkertről:
„És ültete az Úr Isten egy kertet Édenben, napkelet felől, és abba helyezteté az embert, akit formált vala. „És nevele az Úr Isten mindenféle fát, tekintetre kedvest és eledelre jót, az élet fáját is, a kertnek közepette és a jó és gonosz tudásának fáját.”
tovább »