K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Az Ars Sacra Fesztivál megnyitója
2014. szeptember 19. - 2014. szeptember 28.
« vissza
fejlec2014ret1.jpg,

Az Ars Sacra Fesztivál megnyitója
^ További képekért
kattintson a fotóra!
2014. szeptember 19. péntek 16 óra – Érseki Palota
Az Ars Sacra Fesztivál megnyitója

Megnyitó beszédet mond: Dr. Mail József érseki helynök

A megnyitót követően
Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész művészetéről

Egyházművészet Magyarországon
Udvardi Erzsébet festőművészre emlékezik:

Barsi Balázs OFM
Gopcsa Katalin művészettörténész
Dr. Korzenszky Richárd OSB perjel
Kratochwill Mimi művészettörténész
Nagy Károly apátkanonok, plébános
Perjés Klára rádiós újságíró
Toldi Éva tanár, újságíró
Közreműködik: Mohai Gábor előadóművész

„Ti vagytok a világ világossága” – hirdeti Szent Máté evangéliumából (5, 14.) vett mottójával az idei Ars Sacra Fesztivál, vagyis a szakrális művészetek hete, melyet szeptember 20-28. között rendeznek meg országszerte. A Nyitott Templomok Napja hagyományosan a kezdőnap, vagyis szeptember 20-a, szombat, amikor minden templom látogatható lesz. A fesztivál idén is összefonódik a Kulturális Örökség Napjaival, szeptember 20-21-én.

A fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria, előadó és művész. A rendezvénysorozat célja, hogy felmutassa a remény jeleit a kultúrában, a művészet különböző műfajain, nemzeti kultúránk meghatározó értékein keresztül.

Az Ars Sacra országos megnyitóját szeptember 19-én Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják. A Veszprémi Főegyházmegyében is e napon kezdődik a szakrális művészeti hét. Az Érseki Palota dísztermében a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény rendezésében 16 órakor dr. Mail József érseki helynök mond ünnepi beszédet, majd dr. Korzenszky Richárd OSB perjel, Kratochwill Mimi művészettörténész, Nagy Károly apátkanonok, plébános emlékezik a közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas festőművészre, Udvardi Erzsébetre, a szakrális művészet nagy egyéniségére.
Az emlékezők felidézik személyes találkozásaikat, közös beszélgetéseiket, együtt-munkálkodásaikat egyházmegyénk templomai oltárképeinek, festményeinek születése kapcsán.

Szeptember 20-án délelőtt fél 11 órakor a Piarista és Helyőrségi templomban dr. Balassa László építészmérnök, műemléki szakmérnök tart előadást A veszprémi templomok építészettörténete címmel. Ugyanitt 11 órától Ars Sacra Musica, vagyis szakrális hangverseny következik a fesztivál, a Kulturális Örökség Napjai és a Nyitott Templomok Napja programsorozat részeként a Gizella Gyűjtemény szervezésében Zsilinszky Cecília, a Szent Mihály-főszékesegyház kántora és Veresné Petrőcz Mária énekművész közreműködésével.

Szeptember 21-én vasárnap a Kulturális Örökség Napjaihoz és a szakrális művészeti fesztiválhoz kapcsolódva az Érseki Palotában H. Kolba Judit régész-muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum ötvösgyűjteményének nyugalmazott osztályvezetője tart előadást a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Veszprémi Főegyházmegye szakrális kincseiről.


Szeptember 26-án 14 és 16 óra között ingyenes tárlatvezetéssel várja a látogatókat a Gyűjtemény kiállítótereiben, műemléképületeiben, az Érseki Palotában, a Gizella- és a Szent György-kápolnában.


Toldi Éva irodalomtörténész, tanár, újságíró A Föld: A Végtelenség kertje című előadásával zárul a veszprémi fesztiválprogram az Érseki Palotában szeptember 27-én. Vetített képes oratóriumában örök emberi kérdésekre próbál válaszokat keresni, sejtetni az előadó: Honnan való a világ? Honnan a természet örök megújulása? Ha Isten teremtette a világot, mi célja volt vele? Honnan jövünk? Hová megyünk? Mi dolgunk a Földön?
« vissza