K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Márton Áron-jubileum Erdélyben
2014. február 18. - Árgus
« vissza
mApuspokkeszentelese.jpg,

Márton Áron-jubileum Erdélyben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Az idén Márton Áron, a felejthetetlen főpásztor püspökké szentelésének 75. évfordulóját ünnepli Erdély és a világ magyarsága.
Február 10-én életútját bemutató tárlatot nyitottak a jubileum tiszteletére Kolozsváron, az idén 665 éves Szent Mihály-templom keresztelő-kápolnájában.

A helyszín jelképes, hiszen 1939. február 12-én ebben a templomban szentelte püspökké Cassulo Andrea apostoli nuncius Márton Áront. A tárlaton archív fénykép- és dokumentatív anyag is idézi az emlékezetes alkalmat.

Az emlékünnep vigíliáján február 9-én este hálaadó szentmisét mutatott be Kovács Sándor esperes-plébános, a templom lelkipásztora, Kovács Gergellyel, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjével (Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátorával) és a kolozsvári papság koncelebrálásával. A jubileumi emlékmise után a marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes előadta Csiszér László és Gyárfás Levente ünnepi alkalomra írott zeneművét, amely Márton Áron életét, lelkiségét villantja fel „Népemért vállalom” címmel.

Márton Áron a Gyulafehérvári (Erdélyi) Római Katolikus Egyházmegye püspöke volt 1939-től 1980-ig. A legnehezebb időkben, a kommunizmus egyházakat eltipró, megkínzó, likvidálni akaró időszakában is helytállt papi-püspöki jelmondata jegyében: Non recuso laborem − Nem futamodom meg a munkától. („Isten akaratát látva a kinevezésben, gyengeségem tudatában, de az Ő segítségében bízva fiatalos készséggel és odaadással vállaltam a feladatot” – írta egy vallomásában.)

A püspökre szülőfalujában, Csíkszentdomokoson – ahol halálának harmincadik évfordulóján, 2010-ben életútjának, munkásságának bemutatására létrehozták a Márton Áron Múzeumot, s szobrát is felállították 1996-ban a település főterén –, az idei évfordulón a Csíkszentdomokosi Ifjúsági Szervezet és a múzeum közös szervezésében február 16-án könyvbemutatóval és filmvetítéssel emlékeztek a helyi kultúrotthonban. Az eseményre a környékbeli településekről is sokan érkeztek tisztelői.

Itt mutatták be a Székely Könyvtársorozat részeként ez alkalomra megjelent, a püspök válogatott írásait és beszédeit tartalmazó könyvet, melynek címe: Az idők mérlegén. A kötetet Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum vezetője és Lövétei Lázár László, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője mutatta be. A könyvbemutató után Maksay Ágnes rendező Márton Áron boldoggá avatási pere című filmjét vetítették le.

Toldi Éva
« vissza