K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Az oravkai vándorkiállítás Budapesten
2014. február 26. - Röviden
« vissza
cimlapazoravkaifatemplom.jpg,

Az oravkai vándorkiállítás Budapesten
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Március 2-án a budapesti Lengyel Közművelődési Központ szervezésében a Lengyel Ház (Óhegy utca 11.) ünnepi programsorozat helyszíne lesz, melynek fókuszában a lengyelországi Oravka (Orawa) – azaz (az egykor Magyarországhoz tartozó) kisárvai régió áll.
A rendezvénysorozat keretében kulturális, művészeti és gasztronómiai oldalról is megismerkedhetnek az érdeklődők a térség értékeivel.

A program lengyel nyelvű szentmisével kezdődik a Lengyel Templomban, majd a Lengyel Házban köszöntő beszédet mond Karlak Antoni az észak-árvai térség Jablonka kisközségének polgármestere. Ez alkalommal mutatják be Udvarhelyi Nándor, a Kárpát-medencei magyar emlékek kutatója „Magyar szentek temploma” című könyvét (melyet tavaly a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény rendezvényén a veszprémiek is megismerhettek). Továbbá megnyitják azt a vándor-fotókiállítást, amelyet a Gyűjtemény rendezett tavaly, a Mudrák Attila fotóművész által készített, a kisárvai fatemplom értékeit reprezentáló fotósorozat alapján, s a piarista templomban volt látható.

A 17. században épült, Keresztelő Szent János tiszteletére emelt kisárvai fatemplom legfőbb nevezetessége, kincse az az ötven festmény, amely magyar szenteket, boldogokat, hitvallókat ábrázol. Ilyen gazdag festett képgalériája nincs a magyar szenteknek sehol a Kárpát-medence egykori magyarlakta területein. Ezért a templom a magyar egyházi művészet legjelentősebb alkotásai közé tartozik.

A műsorban közreműködik az oravkai népi együttes Kowalczyk Robert, a kulturális központ igazgatója vezetésével. Az ünnepséget oravkai gasztronómiai bemutató és kóstoló kíséri.

Toldi Éva
« vissza