K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Megszépültek az ikonok a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben
2014. február 27. - Értékeink-örökségünk
« vissza
istenszuloszuzikonja-18szazad-orosz-fotokovesdirokalajos.jpg,

Megszépültek az ikonok a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
2013-ban reprezentatív tárlaton mutatta be a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény 17-18-19. századi orosz, szerb és román ikongyűjteményét, amelynek teljes körű restaurálása 2012 végén fejeződött be.
Az erősen megviselt állapotú műtárgykollekcióból néhány ikon még a napóleoni háborúk során került Erdélybe, Esterházy Miklós püspök, műgyűjtő, majd Bánáss László veszprémi püspök hagyatékába. Ezek a veszprémi egyházmegyei gyűjtemény legszebb, legértékesebb darabjai, melyeket a kijevi akadémia képzőművészei festettek.

Jelentős a múzeum orosz ikon-kollekciója, de vannak román ikonok is (Istenszülő- és Krisztus-, illetve Pantokrátor- ábrázolások és úgynevezett „titkos lakoma”-ikonok (utolsó vacsora), ez utóbbiak népi ihletésű táblaképek. Értékes darabja a Gyűjteménynek egy szerb körmeneti kereszt, amelyet szintén a kollekcióhoz soroltak, bár ez nem kifejezetten ikon. Ez is erőteljes népi, szakrális jegyeket mutat. A gyűjteményben szereplő fémikonok manufakturális gyártással készültek az orosz ortodox kolostorokban.

A Gyűjtemény két év alatt restauráltatta az ikonokat, 2011-ben Hutai Gábor és Papp János (a Nemzeti Múzeum főrestaurátorai) végezték el a fémikonok restaurálását, majd 2012-ben kerültek sorra a fára festett ikonok, melyek Král Éva és Felhősi István Europa Nostra-díjas restaurátorművészek munkája nyomán nyerték vissza eredeti szépségüket. Még két-három rossz állapotú ikon vár felújításra, de a magas költségek miatt ezeknek restaurálására csak később kerülhet sor.

A Gyűjtemény teljes restaurált ikon-kollekcióját 2013-ban mutathatták be kiállításon először, a kapcsolódó ortodox liturgikus anyaggal egyetemben. A tárlathoz dr. Papp Miklós görögkatolikus lelkész, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola főiskolai docense írta a kiállítás-vezető szövegeket és szakértőként is közreműködött, Vukovits Kosztával, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatójával egyetemben. A kiállításon a Szerb Egyházi Múzeum ortodox műtárgyai is szerepeltek.

Tervek szerint az Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak című kiállítást idővel a Gyűjtemény állandó tárlataként szeretné a látogatóknak bemutatni.

Toldi Éva
« vissza