K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Koronázó püspökök a fókuszban
2014. március 31. - Értékeink-örökségünk
« vissza
koronAzAsipalAstok.jpg,

Koronázó püspökök a fókuszban
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A ’királynék városa’ egyháztörténeti kiállításai

„Koronázó püspökök Veszprémben, a királynék városában” címmel rendezi meg idei reprezentatív kiállítás-sorozatát a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, melynek keretében bemutatják Veszprém legjelesebb főpásztorait s a királyné-koronázások történetét.

Két kamaratárlat is helyet kap e témakörön belül a kiállításban, mely május 7-én nyílik majd a veszprémi Gizella-napok nyitórendezvényeként a Gyűjtemény központi épületében. Az egyik a jeles veszprémi reneszánsz püspök, Vetési Albert diplomáciai küldetéséről szól Mátyás király idején (a király koronázásának idei 550. évfordulójához is kapcsolódva), a másik „Isten és a haza szolgálatában az Esterházyak” címmel kínál érdekességeket, nyújt új információkat a látogatóknak. E tárlat kiemelten foglalkozik Esterházy Imre személyével, aki veszprémi püspöki szolgálata idején újjáépíttette a Szent Mihály-székesegyházat, s esztergomi érsekként később megkoronázta Mária Teréziát. E tárlat barokk termében mutatják be azokat a veszprémi püspököket is, akik ugyan nem koronáztak szolgálatuk során, de tevékenységük nagy jelentőségű volt. A kiállítás előkészületeinek szakértői az MTA doktorai, Zsoldos Attila, az Árpád- és az Anjou-kor kutatója, valamint Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, aki a koronázások újkori jogtörténeti kutatója és Tóth Endre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a Szent Korona kutatója. A tárlatokon láthatók lesznek a témához kapcsolódóan a kiállítóhely ötvös-, textil-, és kerámia-gyűjteményeinek értékes műtárgyai is.

A Gyűjtemény igazgatása alatt álló épületek sorában az Érseki Palotában új műtárgyakkal bővül az Erzsébet és Zita királyné emlékezete című tematikus tárlat. A piarista Szent Imre templomban pedig április 11-én nyílik „Történelmet írtak - II. János Pál és XXIII. János az életszentség útján” címmel egy tematikus fotókiállítás a 20. század boldog pápáiról, nyomon kísérve archív fotográfiákkal életútjukat, világegyházi tevékenységüket, pápai diplomáciai szolgálatukat.

Ugyanitt június 28-ától „Tábori lelkészi és tábori kórházi szolgálat az I. világháborúban” címmel rendez a Gyűjtemény kiállítást a világháború kitörésének századik és a Veszprémi Légtérellenőrző Ezred megalakulásának 65. évfordulójára emlékezve. A tárlat rendezésébe bekapcsolódik a Veszprémi Honvédség is, a Keresztény Katonák Szövetsége és a Főegyházmegyei Karitász.

Toldi Éva
« vissza