K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Restaurálják a nyíregyházi Szent György-templom értékes stallumát
2014. július 2. - Értékeink-örökségünk
« vissza
nyiregyhazitemplomipad.jpg,

Restaurálják a nyíregyházi Szent György-templom értékes stallumát
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Báthoryak által építtetett nyírbátori Szent György-templom egyik legértékesebb reneszánsz kori emlékünket, a nyíregyházi stallumot (papi padsort a szentélyben) őrizte meg a 16. századból.
A becses bútordarab, amely vetekszik a kor legjelentősebb és elismert templomi berendezési tárgyával, az elmúlt évszázadok alatt erősen megrongálódott, jelentős károk és pótolhatatlan veszteségek érték. A Magyar Nemzeti Múzeum korábban restauráltatta a nevezetes, két sorból álló kóruspadot, amelynek azonban csak töredéke vált felújíthatóvá. Ezt a restaurált bútordarabot a MNM nyírbátori Báthory István Múzeumában helyezték el, a kóruspad másik részlete pedig a Szent György- templomban látható.

A templomi kóruspad értékét nem csak kora, művészi színvonala és történeti jelentősége adja, hanem az, hogy a 16. század legjelentősebb olasz mestereinek keze nyomát is őrzi. Fra Giovanni da Verona tanítványa, Roberto Marone olivetánus szerzetes tervei és munkája nyomán készült el, s a vele együtt dolgozó művészek hozták közvetlenül a kulturális kapcsolatok révén hazánkba a reneszánsz szellemiséget, gondolkodásmódot és technikai tudást. Mindezt meghonosították itthon, és évszázadokon keresztül hatása volt kultúránkra, népművészetünk alakulására is. A stallum megmunkálásában tetten érhető az a történelmi pillanat, amelyben Magyarország a művészeti élet főáramlatának élvonalába tartozott – fogalmaznak a művészettörténészek.

A padok, melyeket az Itálián kívüli reneszánsz bútorművesség első alkotásai között tartanak számon, tölgyfából készültek, felületüket gazdagon díszített lendületes faragások és míves intarzia borítja és azokat a templom szentélyrészében, egymással szemben állították fel.

Annak ellenére, hogy a stallumot folyamatosan karbantartották, gondozták, a korábbi javítások, kiegészítések mára tönkrementek, elszíneződtek, az eredeti díszítmények felfeslettek és egy részük kipotyogott. Megannyi viszontagság után most szeretnék, hogy a „csonka” stallum is méltó helyére kerüljön múltunk emlékei között. Ne csak egy darabja legyen fontos örökségünknek abból, amit ránk hagytak elmúlt századok – olvasható az MTI hírében.


« vissza