K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
A második leggazdagabb gyűjtemény- H. Kolba Judit előadása az Érseki Palotában
2014. október 2. - Értékeink-örökségünk
« vissza
kolbajudit2.jpg,

A második leggazdagabb gyűjtemény- H. Kolba Judit előadása az Érseki Palotában
H. Kolba Judit régész-muzeológus, művészettörténész tartott vetített képes előadást szeptember 21-én az Ars Sacra Fesztivál programsorozatának részeként, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében a veszprémi Érseki Palotában. Az előadó, aki több évtizede a Főegyházmegye műkincseinek felmérését, leltározását végzi, a Gyűjtemény és a Főegyházmegye szakrális kincseiről beszélt.

Történelmi bevezetésként felidézte az egyházmegye múltját a kezdetektől napjainkig. A veszprémi püspökség volt az egyik első alapítása Szent Istvánnak a magyar egyházszervezet kialakításakor, melyhez székesegyházat is építtetett. Boldog Gizella királyné pedig gazdagon ellátta a templomot értékes szertartási edényekkel, liturgikus tárgyakkal, miseruhákkal, textíliákkal, oltárképekkel.

Sajnos azonban mindebből semmi nem maradt ránk, mivel a székesegyházat számos károsodás érte az eltelt ezer esztendőben, többször feldúlták és a tűzvészektől sem menekült meg, mondta. A török időkben nyolcszor cserélt gazdát a vár, hol a törökök, hol a magyarok kezén volt. A 16. század derekán egy tűzvészben a székesegyház szinte minden értéke megsemmisült. Közel száz évig ezután romokban hevert, végül 1630-ban Sennyei István püspök restauráltatta, s a szükséges liturgikus tárgyakkal felszerelte. 1704-ben újabb pusztítás érte: Heister osztrák generális azért pusztította el a székesegyházat és Veszprémet, mert a város Rákóczi pártján állt. A templom összes kincse ekkor ismét megsemmisült.

1723-ban Esterházy Imre püspök kezdte el egy barokk templom építését a kor igényeinek megfelelően, amelyet azután Padányi Biró Márton fejezett be. Ő építtette a veszprémi és a sümegi püspöki palotát is. Majd ismét hosszú szünet után 1907-ben báró Hornig Károly püspök a ma is látható neoromán stílusban építtette át a székesegyházat.

Elsőként Bánáss László püspök határozta el – közvetlenül a II. világháború előtt –, hogy egybegyűjti az egyházmegyéből azokat a műtárgyakat, amelyeket már nem használnak. Ezeket behozatta a püspökségre. Klempa Sándor apostoli kormányzó volt az, aki a püspökség két termében felállította az első kiállítást, s Szendi József püspök támogatásával pedig létrehozták az egyházmegyei múzeumot mai helyén, a Tejfalussy-féle kanonoki házban, ahol hamarosan megnyílt az első kiállítás.

A múzeum első vezetője Márton Antal plébános volt, aki nagy-nagy hozzáértéssel és lelkesedéssel folytatta a gyűjtést. Mikor 1964-ben megalakult az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, munkatársai megkezdték az egyházmegyékben, a plébániákon található műtárgyak számbavételét, leltározását.

Jelenleg körülbelül 5 ezer darabot számlál a veszprémi egyházi gyűjtemény, melyhez hozzátartozik a Szent György- és a Gizella-kápolna, a Piarista templom és az Érseki Palota is gazdag gyűjteményével, ismertette H. Kolba Judit. Sok-sok ötvöstárgya van a Gyűjteménynek, páratlanul gazdag festményekben, szobrokban. Előadásában a legértékesebb műtárgyakból emelt ki néhányat. Többek között Vetési Albert reneszánsz püspök 15. századvégi miseruháját, melyben Mátyás királyt koronázta meg. Ez Firenzében készülhetett és teljes épségében megmaradt máig. Azután az Erzsébet királyné által adományozott miseruha-garnitúrát mutatta be, amelyet a királyné saját esküvői ruhájából készíttetett Ranolder János püspöknek. A koronázási palást Veszprémben őrzött másolatát szintén Erzsébet királyné adományozhatta a püspökségnek. Szólt egy 16. századi rendhagyó Szentháromság-ábrázolásról is, valamint a Zsolnay-gyár által készített, a koronát fölajánló Szent István-szoborról, az ötvösgyűjteményben található 15. századi ereklyekeresztről, aranyozott misekelyhekről, úrmutatókról, Muzsinszki Nagy Endre mintegy 90 bibliai témájú festményéről, metszeteiről, a gazdag ikongyűjteményről, értékes kínai porcelán tárgyakról.


Végezetül kiemelte: A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye.

Toldi Éva
« vissza