K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Múzeumi Hírmozaik - Az Esterházy Madonnával karácsonyozik Milánó
2014. december 2. - Értékeink-örökségünk
« vissza
raffelloesterhazy21.jpg,

Múzeumi Hírmozaik - Az Esterházy Madonnával karácsonyozik Milánó
Múlt hét csütörtökétől a milánói Palazzo Marinóban, a Városházán látható Raffaello Esterházy Madonnája.
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményének emblematikus darabját a milánói Karácsonyi Fesztivál ideje alatt, a jövő évi Világkiállítás „előestéjén", január 11-éig láthatja az olasz közönség. A lombardiai nagyvárosban hagyománnyá vált, hogy karácsonykor egy-egy világhírű remekművet mutatnak be a nagyközönségnek, néhány, a festményekhez témájában kapcsolódó műalkotás kíséretében. Az utóbbi években többek között Caravaggio, Leonardo da Vinci és Tiziano műveit állították ki a karácsonyi kiállításon. Az ingyenes kiállításokra az elmúlt években több százezer látogató volt kíváncsi. A különleges tárlaton Raffaello remekműve mellett Boltraffio Madonna gyermekével című alkotását és Franceso Melzi hasonló témájú festményét állítják ki. A Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal címen is ismert Esterházy Madonna 1871-ben, az Esterházy-gyűjtemény részeként került vásárlás útján a magyar állam tulajdonába. Raffaello Santi 1508-ban festett, befejezetlen táblaképe nem csupán a Szépművészeti Múzeum egyik legjelentősebb darabja, hanem a szakemberek szerint egyúttal az itáliai reneszánsz egyik csúcsműve. A milánói kiállítással párhuzamosan a budapesti múzeum tárgyalásokat folytat arról, hogy az olasz nagyváros 2016 tavaszán, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria remekműveiből válogatott kiállításnak adjon otthont.
(www.museum.hu)


21. Betlehemi Jászol Kiállítás

Idén a Néprajzi Múzeum ad otthont az évről-évre, immáron 21. alkalommal látogatható Betlehemi Jászol Kiállításnak. A bemutató szervezője a Magyar Kézművességért Alapítvány. A betlehemkészítők számára az Alapítvány minden évben nyílt pályázatot ír ki, amelyre több alkotással lehet jelentkezni. A meghirdetett téma középpontjában a betlehemi jelenet és annak szereplői, illetve az adventhez és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyi hagyományok és díszítőelemek állnak. Ezekhez a témákhoz várják a népművészeti, a képző- és iparművészeti alkotásokat. A pályázatra összegyűlt anyagból szakmai zsűri minősíti a kiállításra kerülőket. Együttműködő partnerek: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozat, Ciszterci Egyházközség, Hagyományok Háza, Ipartestületek Országos Szövetsége, Képző- és Iparművészeti Lektorátus, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, kurátor: Szojka Emese.
(www.museum.hu)
Ha eljön az angyal – Adventi kiállítás a szegedi Reök-palotában
Ha eljön az angyal címmel nyílt adventi kiállítás neves hazai kortárs képzőművészek alkotásaiból a szegedi Reök-palotában. A csoportos kiállítás alkotói között szerepelnek fiatal művészek, a középgeneráció és a mesterek képviselői is. A január közepéig – a kiállítóhely "karácsonyi ajándékaként" ingyenesen - megtekinthető tárlat műfajilag is sokszínű: táblaképek, fotográfiák mellett láthatók plasztikák, szobrok, videoinstallációk és gobelinek is. A kiállítás nyitótermében Korniss Péter Kossuth-díjas fotográfus a betlehemezési hagyományokat műteremben, a debreceni betlehemes találkozón vagy éppen lakótelepi környezetben megörökítő képeit helyezték el. A tárlaton láthatók Aknay János egyedi hangulatú angyalfestményei, Tölg-Molnár Zoltán monokróm alkotásai, Németh Ágnes néhány a közelmúltban készült, a közönségnek első ízben bemutatott, földből készített szakrális alkotása, Bukta Imre a vidéki Magyarországot megidéző festményei és fotója, Péreli Zsuzsa különleges technikai megoldásokat alkalmazó, nagyméretű gobelinjei és Asztalos Zsolt a máriapócsi könnyező Madonna történetét feldolgozó videója is.

Padlófűtéses római-kori házat tártak fel Törökországban
Padlófűtéses, folyóvízzel és szennyvízelvezető-rendszerrel rendelkező kétezer négyzetméteres római-kori házat tártak fel Törökország déli részén, az ókori Piszidia városában. A kétemeletes házban volt szauna és fürdő is, a padlót pedig kályha segítségével fűtötték - mondta el Mehmet Özhanli, a feltárás vezetője. A település a korai kereszténység egyik fontos központja volt. A régészek szerint az épületet Kr.e. 25-ben emelték, és tipikus anatóliai háznak tűnik - olvasható a Hürriyet török napilap angol nyelvű honlapján. Özhanli szerint a városban való elhelyezkedése alapján a ház eredetileg egy gazdag vagy előkelő származású római tulajdona lehetett, és egészen a 11. századig használták. A nyomok alapján úgy tűnik, hogy a házat egyszer felégették. A régészek a leégett réteg maradványai alatt keresztény témájú márványra festett képeket találtak, ami arra utalhat, hogy a házat leginkább a 4. században használták. Özhanli szerint a legvalószínűbb, hogy a házat a 8. századi arab betörések egyike alatt gyújthatták fel.
(MTI)


Délkelet-Ázsia legrégebbi sziklarajzait azonosították Indonéziában

Délkelet-Ázsia legrégebbi sziklarajzait azonosították kutatók Indonéziában. A régióba 50 ezer évvel ezelőtt érkeztek meg az első vadászó-gyűjtögető emberek, magukkal hozva a művészet ma ismert egyik legősibb formáját. Az Antiquity tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek a korai emberek szakképzett módon készítették el állatokról készült, sziklamenedékekben fellelhető rajzaikat, amelyek Kínától egészen Indonéziáig számos helyen megtalálhatóak. A nemzetközi kutatócsoportot az ausztrál Griffith Egyetem professzora, Paul Tacon vezette. Kiderült, hogy a legrégebbi rajzok közé tartozó alkotások többsége vadállatok naturalisztikus ábrázolásából, valamint néhány helyszínen tenyérlenyomatokból áll. A legrégebbi alkotások az indonéziai Celebesz-szigetén talált kőrajzok, amelyek mintegy 35-40 ezer évesek lehetnek. Az európai barlangrajzokkal ellentétben a délkelet-ázsiai alkotásokat inkább sziklamenedékekben, és nem mély barlangokban tárták fel. Paul Tacon szerint ez arra utalhat, hogy - ellentétben az elterjedt elmélettel - az ázsiai rajzok nem az európai barlangrajzok hatására készültek. "Az indonéziai kőrajzok kora azt a feltételezést támasztja alá, miszerint az ember a kövekre való rajzolás művészetét Afrikából hozta magával Ázsiába és Európába" - magyarázta Paul Tacon. A világ legöregebb, 40 ezer 800 évesként számon tartott sziklarajza a spanyol El Castillo barlang falát díszíti.
(MTI)


Világháborús centenárium

Egyedülálló dobozkönyvet mutattak be "A Nagy Háború. Kézzel fogható hadtörténelem" címmel a Hadtörténeti Múzeumban, a világháború kitörésének centenáriuma alkalmából. A nagyméretű, színes album több mint 300 fényképpel, dokumentummal illusztrálva idézi fel a háború eseményeit. A kötet a Zrínyi Kiadó gondozásában jelent meg. Az Áder János köztársasági elnök előszavával megjelent könyv magyar szempontból dolgozza fel a háború eseményeit 31 témakörben, eddig még nem publikált képek, kitüntetések, felszerelési tárgyak és mintegy 60 korabeli dokumentum segítségével. Emellett katonai behívók, fegyverismertetők, frontról írt levelek, élelmiszerjegyek, korabeli igazolványok, a hadifogolytáborok fizetőeszközei és térképek kísérik a Hadtörténeti múzeum történészei, levéltárosai és muzeológusai által írt szövegeket. A kötet 54 újszerű mellékletet, valamint 2 DVD-t is tartalmaz, amelyen történészekkel folytatott elemző stúdióbeszélgetések, dokumentumfilmek és korabeli katonadalok szerepelnek. A könyvet a korabeli oktatási célokat szolgáló tüzérkendő másolata és az első világháborúban használt személyi azonossági jegy, a "dögcédula" másolata teszi teljessé. A magyar könyvpiacon ilyen jellegű kötetek eddig csak külföldi témákat feldolgozó, magyar nyelvű fordítások formájában jelentek meg.
Világháborús centenárium – Háborús relikviákból nyílt kiállítás Pécsen
Ami a Nagy Háborúból ránk maradt címmel első világháborús relikviákból, fotókból, feljegyzésekből, a katonák személyes tárgyaiból nyílt kiállítás a pécsi Csontváry Múzeumban. A helyszínen legalább májusig megtekinthető százéves emlékek között megtalálható többek között katonaláda, dögcédula, kozák csajka, dísztőr, szurony, öngyújtó, katonai térkép vagy éppen hadifogságban faragott kanál is. A szerdán bemutatott anyagok részben családi ereklyék, részben pedig gyűjtőktől származnak. A tárlat tematikus szekciókban járja körül a háborút: egy templombelsőre emlékeztető teremben az itthon maradottak krónikája hallható, amelyet az egyházmegye papjai jegyeztek le. Ugyanitt kapott helyet a hadi orvoslással, ápolással illetve a vöröskeresztes tevékenységgel kapcsolatos rész is. A következő teremben egy kocsmajelenetből indulva követhetjük a bevonulás pillanatait, aztán máris átlépünk a pécsi Hadapród Iskolába. A tárlat központi része a három pécsi sorozású ezredet követi nyomon, személyes tárgyak és fényképek alapján. A tárlat egyik legérdekesebb szekciója a hadifogság krónikája. Szintén a Csontváry Múzeumban nyílt egy másik hadtörténeti kiállítás, amely a 20. századi magyar tüzérséget mutatja be a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében.
A katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulójára emlékeznek Debrecenben
A debreceni katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította 2015-öt Bosák Nándor debreceni-nyíregyházi püspök, emellett a máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulójáról is megemlékeznek jövőre. 2015-ben lesz 300 éve annak, hogy a nagyváradi püspök megalapította Debrecenben a Szent Anna-plébániát, ugyanis előtte 168 évig nem volt a városban római katolikus templom. Nagyböjt idején városi keresztút lesz katolikus iskolák és plébániák részvételével, majd húsvét éjszakáján körmenet a katolikus templomokból a főtérre. Jövő év januárjától 12 részes egyházzenei hangversenysorozat kezdődik, de lesz képzőművészeti kiállítás, könyvbemutató, katolikus filmhét is, majd hálaadó záró koncerttel fejeződik be az emlékév 2015. december 20-án. Orosz István történész professzor arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen tudományos konferenciát szerveznek Katolikus újjászületés címmel, amelyen II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatásának jelentőségét is méltatják. A máriapócsi kegykép könnyezésének 300. évfordulója alkalmából több jelentős rendezvény mellett egy 15 mázsás harangot is elhelyeznek a bazilikában. A kegytárgyat egy napra Debrecenbe is elviszik március 20-án.
(MTI)


Kiállítás nyílik Győr megye templomairól

Templomaink tegnap és ma - Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897-2014 címmel nyílt kiállítás december 4-én a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara és Győr önkormányzatának támogatásával megvalósuló tárlat célja, hogy bemutassa, miként fejlődött a millennium óta a megye templomépítészete, ugyanakkor a rendeket tágabb, európai kitekintésben bemutatva tárja a látogatók elé a változásokat, több felekezettől vett példákat felvonultatva. A negyvenöt épület fényképes bemutatása mellett arra is kiterjedt a szervezők figyelme, miként alakult a liturgia mint funkció fejlődése, szerepe ebben az időszakban.
A tárlat február 8-ig látogatható.
(MTI)


Nemzetközi barokk napok a melki apátságban pünkösdkor

Nemzetközi barokk napokat tartanak a melki apátságban pünkösdkor, a 2015-ös fesztiválon tizenkét koncertet tűznek műsorra a szervezők. A Bécs közelében fekvő apátságban Zenei utazás - utazástól a megérkezésig mottóval rendezik meg a komolyzenei fesztivált, amelynek nyitányaként a kölni La Capella Ducale lép fel, a köszöntő beszédet Karl-Markus Gauss osztrák író mondja. A rendezvény vendégei között lesz az 1953-ban alapított osztrák Concentus Musicus együttes, a bécsi Arnold Schönberg Kórus, Hiro Kuroszaki japán származású osztrák hegedűművész és az osztrák Bach Consort barokk együttes is. A búcsúzás, megérkezés és az úton való haladás fontos szimbolikája a fesztiválnak, így a Helsinki Baroque Orchestra koncertjét "a határok átlépése a letelepedés szabadsága" címmel tartja. A berlini Lautten Compagney tolmácsolásában olasz reneszánsz és kora barokk művek mellett hagyományos kínai zene is felcsendül. Gulivernek nem szabad meghalnia című hangversenyén az olasz I Cavalieri di Rocco együttes Stephanie Houtzeel német mezzoszopránnal lép fel. Michael Schade, a fesztivál művészeti vezetője az idei program ismertetésekor örömmel számolt be újabb támogatókról és pártolókról, valamint az apátsággal való hosszabbtávú együttműködés kialakításáról. Az 1992-ben Pünkösdi Koncertek néven útnak indított kulturális rendezvény mára Európa legrangosabb barokk zenei fesztiváljainak egyikévé nőtte ki magát. A pünkösdi időponthoz máig hűek maradtak a szervezők, 2015-ben május 22. és 25. között rendezik meg a nemzetközi programot. A jegyek december 9-től kaphatók.
(MTI)
« vissza