K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Létrejött az Udvardi Erzsébet Alapítvány
2015. január 1. - Értékeink-örökségünk
« vissza
udvardierzsebetamuteremben.jpg, Udvardi Erzsébet a műteremben
Udvardi Erzsébet a műteremben
Létrejött az Udvardi Erzsébet Alapítvány
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Veszprémi Főegyházmegye területén, Badacsonytomajban élt Udvardi Erzsébet Kossuth-, Munkácsy- és Pro Cultura Christiana-díjas festőművész (1929-2013) emlékére és életműve megőrzésére 2014 szeptemberében alapítványt hoztak létre, Udvardi Anna, a művésznő unokahúga, hagyatékának megbízott gondozója, és az alkotó rokonságának egyetértésével.
A festőművész kérésének eleget téve – hogy alkotásai maradjanak együtt otthonában – első helyen szerepel az alapítvány céljai között egykori badacsonytomaji műtermének múzeummá (emlékházzá) alakítása. Itt szeretnék majd életművét egy gyűjteményes kiállításon bemutatni a látogatóknak. Feladatának tekinti továbbá az alapítvány a művésznő alkotásainak, mint kulturális örökségnek védelmét, biztonságos őrzését, gondozását, szükség szerint restaurálását, illetve szellemi és tárgyi hagyatékának rendszerezését, katalogizálását, digitalizálását, valamint a leendő emlékház kiállítóhelyként való üzemeltetését. Az alapítvány feladata ezentúl Udvardi Erzsébet festményeinek kiállításokra történő válogatása, illetve a munkásságát bemutató katalógusok, könyvek, egyéb művészeti kiadványok kiadása, a művésznőről szóló ismeretterjesztő anyagok lektorálása. Az Alapítvány kuratóriumának elnöke Udvardi Anna lett és művészeti szakértőként tagja Kratochwill Mimi művészettörténész is, aki az alkotó egységes, munkásságát bemutató múzeumi anyag összeállításán munkálkodik. (Elsősorban szakrális tematikájú alkotásait tervezik itt majd bemutatni.) Az alapítvány szándékozik pályázni állami és/vagy önkormányzati támogatásra a múzeumi tervek megvalósításához. A művészettörténész megkezdte a művésznő szakrális templomfestészetének, szerte az országban található oltárképeinek, táblaképeinek feltérképezését is egy tematikus művészeti album összeállítása céljából.
A hagyaték katalogizálása megkezdődött. Rendkívül szerteágazó a művésznő után visszamaradt képek, vázlatok, egyéb dokumentumok (fényképek, sajtóban megjelent cikkek, levelezés, könyvek, feljegyzések…stb.) anyaga, tájékoztat Udvardi Anna.
Ha mindez megtörténik, még mindig van egy nagy adóssága a családnak. Az alkotó ugyanis azt szerette volna, hogy halála után a műterméből kápolna legyen. Már kezdettől ennek megfelelően terveztette meg az épület szerkezetét. Magas falai, a belső tér kialakítása is megfelel e célnak. Hogy ez miként valósítható meg, annak módját azonban még nem találták meg. Felmerült többek között, hogy magánkápolnaként kapjon funkciót, s akkor alkalmi jelleggel kerülhetne sor ott szertartásokra az Egyházzal egyetértésben. Felvetődött továbbá, hogy az épülethez csatlakozó kerti területrészen esetleg kialakíthatnának egy kálváriát is, melynek stációin a művésznő keresztúti képei kapnának helyet. Mindkét elképzelés törekvéseinek mélyén az alkotóház és környékének élővé tétele, élettel való megtöltése áll, érzékelhetően.

Toldi Éva
« vissza