K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Élőlánccal védték a múzeumot - Záhi Havvász előadása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
2015. június 22. - Árgus
« vissza
zahihavvasz1.jpg, Zahi Havvász
Zahi Havvász
Élőlánccal védték a múzeumot - Záhi Havvász előadása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Záhi Havvász világhírű egyiptomi régész, egyiptológus, volt műemlékvédelmi miniszter tartott előadást május 18-án A piramisok, múmiák és Kleopátra: új felfedezések címmel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) piliscsabai campusán.
Havvász ama tudósok közé tartozik, akik rengeteg energiát fektettek abba, hogy az ókori egyiptomi kultúrkört kőépítészeti és vallási vonatkozásában közérthetővé és megismerhetővé tegyék a hétköznapok embere számára is. Nevéhez komoly régészeti sikerek fűződnek, ő fedezte fel többek között a gízai piramisok építőinek sírjait és a baharijai aranymúmiák völgyét. Tevékenységének köszönhetően ma már igen jól ismertek a piramisok és múmiák titkai a világban.


A világhírű régész először tartott Magyarországon előadást. Az ókori Egyiptom birodalmainak régészeti emlékeiről, legfontosabb és legújabb régészeti felfedezéseiről és az egyiptomi műemlékek jelenlegi helyzetéről beszélt Piliscsabán.


Bevezetőjében az egyiptomi műemlékvédelem helyzetét elemezte. Az ókori egyiptomi világ elképesztő emlékeket hagyott maga után, mutatott rá, mivel Egyiptomban elsősorban a kőépítészet terjedt el. A világ más területein is épültek világklasszis alkotások, például a korabeli Mezopotámiában, de mivel ott az épületek nagy részét napon szárított vályogtéglából húzták fel, és a politikai helyzet sem tette lehetővé széles körű kutatásukat, kevésbé ismertek, és az idők folyamán sokat veszítettek eredeti szépségükből. Hangsúlyozta, hogy a régészeti kutatás szempontjából is mindig nagyon fontos a napi politikai helyzet a régióban, főként a közel-keleti országokban, mert a politika akár évtizedekre el tud zárni területeket a kutatók elől. Az egyiptomi műemlékvédelemről szólva kitért a 2011-es forradalom időszakára is.


Beszámolt arról, hogy ekkor élőlánccal próbálták megvédeni a kairói Tahrír téren álló Egyiptomi Múzeumot a fosztogatóktól, egy nagyobb csoport azonban éjszaka az épület tetején található üvegablakokon keresztül leereszkedett a kiállítótérbe, és számos kincset megrongált. Elmondása szerint a forradalmat követő időszakban sem javult a helyzet: a közbiztonság romlásával őrizetlenül maradtak a régészeti lelőhelyek és műemlékek, rengetegen kezdtek illegális ásatásokba kincseket keresve. A pénzhiány miatt számos műemlék, köztük III. Ramszesz fáraó sziklasírjának állapota is romlott a Királyok völgyében.


Azóta Egyiptom teljesen biztonságossá vált, mondta, de a helyreállításokhoz nincs pénz. A gazdasági helyzetet sújtja, hogy az események hatására és a közel-keleti helyzet nyomán a térségben a külföldi turisták száma végzetesen megcsappant, pedig e nélkül, az ebből származó bevételek nélkül nem tudják a műemlékvédelmi munkálatokat elindítani.


Záhi Havvász saját ásatásai közül többek között kiemelte az I. Széthi fáraó sziklasírjában végzett kutatásait. Elmondta, hogy a Királyok völgyében található temetkezési helyen évekig tartó munkával sikerült feltárni és megtisztítatni egy több mint 170 méter hosszú, sziklába vájt folyosót. A régészek által belülről fémkeretekkel megerősített járat végén sokan egy újabb sírkamrát sejtettek, ám végül kiderült, hogy a folyosó a fáraó halála miatt befejezetlen maradt. Elképzelhetőnek tartja – emelte ki –, hogy hasonló rejtett belső terek várnak még felfedezésre a XIX. dinasztiába tartozó többi uralkodó sziklasírjaiban is. Kitért a Tutanhamon múmiáján végzett komputertomográfiás (CT) és DNS-vizsgálatokra is, amelyek segítségével többek között sikerült megállapítani, hogy a fiatalon elhunyt fáraóval nem merénylet végzett, hanem balesetben hunyt el. Emellett a vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy Tutanhamon apja a vallásreformjáról ismert Ehnaton volt. Hatsepszut uralkodónő múmiájának azonosításáról is szólt, akinek korábban már megtalálták egyik őrlőfogát és a máját egy nevét viselőt temetkezési edényben. A leletet DNS-vizsgálatok és háromdimenziós szkenner segítségével 25 múmia fogsorával vetették egybe, míg végül sikerült azonosítani az eredmények alapján cukorbetegségben szenvedő fáraónő maradványait. Továbbá beszámolt arról, hogy a III. Ramszesz múmiáján végzett CT-vizsgálatok eredményeként kimutatták, hogy az uralkodó halálát gyilkosság, a nyakán éles pengével ejtett mély seb okozta, s azonosították a fáraó egyik fiát is, akinek maradványain jól láthatóak a kínhalál nyomai, ő feltehetően önakasztással végzett magával a merényletben való részvétele után.


Záhi Havvász az Euronews által vele készített interjúban elmondta, hogy egész életében azért küzdött, hogy a világban szétszóródott, eladott vagy eltulajdonított egyiptomi műkincsek, ha lehetséges, Egyiptomba visszakerülhessenek. Mintegy ötezer műkincset már visszaszerzett Egyiptomnak, mondta. Különösen öt tárgy visszakerüléséért küzd. Ezek: Nofertiti mellszobra (jelenleg a berlini Egyiptomi Múzeumban van), a rosette-i kő (melynek köszönhető, hogy ma érthetők a hieroglifák; jelenleg a British Múzeumban van Londonban), a denderai Zodiákus a Louvre-ban, a gízai nagy piramis építőjének szobra Németországban a Pelizaeus Múzeumban, és Khefrén fáraó piramisa építőjének (Ankh-Haf hercegnek) mellszobra, amely a bostoni Szépművészeti Múzeumban található. Ezek egyedi tárgyak, és vissza kell, hogy térjenek Egyiptomba, mondta.


A riporter felvetésére érintette a terrorizmus kérdését is, s azt, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái lerombolják az iraki műkincseket. Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam vagy a Muszlim Testvériség követői egyáltalán nem nevezhetők muszlimoknak. Az Iszlám nem ezt tanítja. „Ezeket az embereket azért fizetik, hogy eltöröljék a történelmünket” – mutatott rá. Pedig Irak, Szíria és Líbia történelme nem csupán azoké az adott országoké, hanem mindannyiunké, az egész világ öröksége. Az ENSZ–nek és az Arab Ligának kellene hatékonyan fellépnie ez ellen.
Végezetül terveit érintve az egyiptológus kiemelte, hogy szeretné felkutatni Nofertiti múmiáját a Királyok Völgyében.

(Az MTI és az Euronews hírei nyomán összeállította Toldi Éva)

« vissza