K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
„Szentek legyetek!” Az Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjai programjai a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben
2015. szeptember 21. - Értékeink-örökségünk
« vissza
erseki-palotakeleti-homlokzat.jpg, A veszprémi Érseki Palota
A veszprémi Érseki Palota
„Szentek legyetek!” Az Ars Sacra Fesztivál és a Kulturális Örökség Napjai programjai a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Kilencedik alkalommal szervezik meg idén az Ars Sacra Fesztivált, a szent művészetek (zene, tánc, képzőművészet, irodalom) nemes hagyományainak és mai alkotó- és előadóművészeinek bemutatkozó programsorozatát, melynek ez évi mottója egy Péter apostol első leveléből vett idézet: „Szentek legyetek" (1Pt. 1,16.).
A szeptember 19−27-ig tartó eseménysorozat célja színes programokkal a művészetek nyelvén bemutatni a szépet, az igazat és a jót, s ez által felemelni a lelkeket. A rendezvénysorozatba szervesen kapcsolódik minden esztendőben szeptember harmadik szombatján (idén 19-én) a Nyitott Templomok Napja, amikor megnyílnak Isten házai, s a szakrális erőterekben színes kulturális programok, előadóestek, koncertek, beszélgetések, gyermekprogramok fogadják az érdeklődőket. S ugyancsak az Ars Sacra eseményei közé illeszkednek minden évben nemzetközi rendezvényként a zsidó-keresztény kultúrkör tárgyi és szellemi örökségét bemutató Kulturális Örökség Napjai (KÖN) szeptember 19−20-án, amikor számos olyan épület is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, amely részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A KÖN ez évi mottója: „Földbe zárt kincsek” – hazánkban idén a 200 éve született bencés szerzetesre, Rómer Flórisra, a magyar régészet atyjára emlékeznek, s ennek révén fókuszba kerül a régészet tudománya és a magyar régészeti kultúrkincs.
A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény mindhárom programsorozatba bekapcsolódott, kiállításokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, művészeti estekkel, koncertekkel.
Ingyenes tárlatvezetést tartanak szeptember 20-án 10 és 11 órakor a Gyűjtemény központjában a Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállításon, valamint ugyanezen a napon szintén 10 és 11 órakor a Gizella- és a Szent György-kápolnában és a veszprémi Érseki Palotában. Továbbá az Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 24-ig ingyenesen látogatható a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban Madarassy István ötvös-szobrászművész Tűz és láng által című kiállítása. Az alkotó szeptember 24-én 16, 17 és 18 órakor személyes tárlatvezetést tart a kiállításán.

Ars Sacra Fesztivál

Szeptember 19-én 17 órakor a Nyitott Templomok Napja keretében a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban (Vár u. 12-14.) Nagy Csaba lantművész koncertjét hallgathatja a közönség, melyben a vendég az itáliai Francesco Canova da Milano (1497−1543) lantfantáziáiból valamint a reneszánsz/kora barokk jellegzetes zenei műfajai közül a ricercarokból (a fúga elődje) ad elő opusokat.
Szeptember 20-án 18 órától a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban az Orlandone Énekegyüttes koncertje köszönti a vendégeket reneszánsz dallamokkal. A hangversenyen Josquin Desprez, Domenico Scarlatti, John Tavener műveiből hallható a kórus előadásában egy válogatás Vikman Pál vezényletével. Közreműködik Nagy Csaba barokk lanton, valamint Hartmann Domonkos gordonkán.
Szeptember 21-én 17 órakor kerül sor a veszprémi Érseki Palotában az Énekek Szent István király tiszteletére címmel a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatására. A kiadványt dr. Medgyesy S. Norbert történész, népének-kutató, a kötet egyik szerkesztője mutatja be. Az eseményen közreműködik a Veszprémi Főszékesegyház Szent Mihály kórusa Zsilinszky Cecília vezényletével, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara Katona János alezredes vezényletével, Kruppa-Jakab Éva és Zsilinszky Cecília énekművész közreműködésével.
Szeptember 23-án 17 órától Kolba Judit régész-muzeológus vetített képes előadását hallgathatják meg az érdeklődők „A gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára” címmel az Érseki Palotában.
Szeptember 26-án 16 órakor a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban a Gyűjtemény a 100 éve született Pleidell János festőművészre emlékezik, aki a „római iskolának” nevezett művészeti irányzat egyik utolsó, jeles képviselője volt. Alkotásai Isten teremtett világát, valamint vallásos, biblikus témákat jelenítenek meg. Jubileuma alkalmából emlékkiállítás nyílik a templomban. A Takács Péter műgyűjteményéből Nagy Károly kiállításrendező által válogatott tárlatot köszönti Nagy Károly c. apátkanonok, megnyitót mond Kratochwill Mimi művészettörténész, közreműködik Veresné Petrőcz Mária énekművész.

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) és a Nyitott Templomok Napja

Szeptember 19-én 17 órakor a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban (Vár u. 12−14.) Nagy Csaba lantművész koncertjét hallgathatja a közönség.
Ugyanezen a napon a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templom hosszabbított nyitva tartással, 10−20 óráig várja a látogatókat Madarassy István kiállításával.
Szeptember 20-án 16 órától az Érseki Palotában dr. Busics György egyetemi docens, intézetigazgató (Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, Geoinformatikai Intézet) tart előadást egy elfeledett hosszmérték, a királyi öl és a középkori építmények méreteinek kapcsolatáról, a fehérvári középkori királyi bazilika és a körtemplomok (közöttük a veszprémi Szent György-kápolna) méreteinek vizsgálatáról Középkori építmények, körtemplomok és a királyi öl kapcsolata címmel.
Szeptember 20-án 10 és 11 órakor ingyenes tárlatvezetést tart a Gyűjtemény az Érseki Palotában, a Gizella- és a Szent György-kápolnában valamint a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben. A Piarista templomban Madarassy István Tűz és láng által című kiállítása 19-én 10−20 óráig, 20-án 10-17 óráig ingyenesen látogatható.

« vissza