K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Múzeumi hírmozaik
2016. február 28. - Értékeink-örökségünk
« vissza
bibliapauperum.jpg, Biblia Pauperum
Biblia Pauperum
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Felvidéki templomokról – Biblia Pauperum

Felvidéki középkori templomok freskóit bemutató album jelent meg „Biblia Pauperum” (Szegények Bibliája) címmel nemrég Kovács László történész és Görföl Jenő dokumentarista fotós többéves közös munkájának gyümölcseként.
A kötet több száz fotó segítségével kíván áttekintést nyújtani a 11. és a 15. század között román és gótikus stílusban épült templomok legszebb vagy egyéb szempontokból kiemelésre érdemes faliképeiről.

A kiadvány címe arra a középkorban – szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező papok és laikusok körében – elterjedt könyvtípusra utal, amelyben élőképek sorozatával jelenítették meg a bibliai történeteket. Az ezekben a könyvekben látható egyes képciklusok rendszerint a templomok monumentális falfestményein is megjelentek, és így később a középkori faliképek rendszerét is Biblia Pauperumnak kezdték nevezni.

Ilyen élőképek sorozatai szerepelnek a most megjelent kiadványban, melyek tíz témakört mutatnak be, köztük a „Maiestas Domini” (Az Úr dicsősége) képkompozícióhoz, a karácsonyi ünnepkörhöz, az utolsó ítélethez és a Köpönyeges Mária megjelenítéshez tartozókat is.

A jelenlegi Szlovákia területén mintegy száz olyan templom van, amelynek falain középkori faliképek, freskók találhatók. Ezek közül a Biblia Pauperumban 44 egyházi építmény jelenik meg, az egykori Pozsony, Nyitra-Hont-Nógrád, Abaúj-Torna-Zemplén, Liptó-Túróc-Zólyom, Gömör-Kishont és Szepes megyében épült templomok freskói láthatók a kiadványban.


A Fájdalmas Anya - Remény a szenvedésben


A Fájdalmas Anya - Remény a szenvedésben címmel nyílt kiállítás Tornay Krisztina M. Petra Boldogasszony-iskolanővér selyemfestményeiből a budapesti Boldogasszony Kolostori Kávézóban február 20-án.

Petra nővér, aki nemcsak művészeti alkotásaiban, hanem tudományos munkájában is a női spiritualitással foglalkozik, 2013-ban ilyen témájú dolgozatával szerzett doktori címet a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen. A megnyitón, amely a Boldogasszony-iskolanővérek nagyböjti programsorozatának első állomása volt, Petra nővér A kereszt másik oldalán című előadásában a szenvedés megváltó erejéről, a szeretettel végigszenvedett fájdalomról beszélt, sajátosan a nő szempontjából, aki „érzékeny az élet nehézségeire és az érte viselt felelősségre.
Kortárs művészek ikonkiállítása Máriapócson„A te szent képed előtt meghajlunk, Jóságos” címmel nyílt ikonkiállítás Máriapócson, a nemrég felépült Családvárban. A tárlatot a Görögkatolikus Metropólia szervezte.
A képeket Seres Tamás, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény munkatársa válogatta és rendezte. Az újonnan épített kulturális központban megrendezett első kiállítást Kocsis Fülöp érsek-metropolita nyitotta meg.

Beszédében felhívta a figyelmet az imádság erejére és az ikonok fontosságára. Az időszaki kiállítás a mai kortárs ikonfestészet munkáiból nyújt válogatást. A görögkatolikus templomokból és magántulajdonból származó alkotások mellett egy olyan sorozat is látható, amely az oktatási intézmények birtokában van. A kiállítás ikonjainak központi alakjai Krisztus és az Istenszülő.

A tárlat témáját a Római Magyar Akadémián 2012-ben rendezett kortárs magyar ikonkiállítás határozta meg. A Liturgia és művészet – Mai magyar ikonok címmel bemutatott művek magyar–olasz nyelvű katalógusban is megjelentek. A tárlatot és a katalógust Terdik Szilveszter művészettörténész állította össze.A Vatikáni Múzeum hatvan műkincsét állították ki TajvanonTajpejben, Tajvan fővárosában február 5-én nyílt kiállítás Kincsek a mennyből: A Szentszék műkincseinek tárlata címmel vatikáni műtárgyakból. A tárlatnak a Nemzeti Palotamúzeum adott otthont, s azon az eddigi legnagyobb, a Vatikánon kívül bemutatott szentszéki műkincsegyüttes látható. Főként liturgikus öltözeteket, tárgyakat állítottak ki.

A tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban első ízben állítanak ki ilyen nagy számban a pápához és a Szentszékhez kötődő műkincseket. A májusig látogatható kiállítás hat témát – a Szentszék; a liturgikus év; az oltár; a pápa és a történelem; a szentségek; valamint a keleten terjedő katolicizmus – ölel fel. A tárlat célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a katolikus egyház történetének egy-egy fejezetét, rítusait és hitéletét.


(Forrás: Magyar Kurír, MTI, Vatikán)
Összeállította: Toldi Éva
« vissza