K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
A belső fényt láthatóvá tette
2016. május 10. - Értékeink-örökségünk
« vissza
foldiatya.jpg, Földi István esperes-plébános megnyitó beszéde
Földi István esperes-plébános megnyitó beszéde
A belső fényt láthatóvá tette
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Udvardi Erzsébet Kossuth- és Pro Cultura Christiana-díjas festőművészre (1929–2013), a szakrális művészet jeles képviselőjére emlékezve nyílt kamarakiállítás Badacsonyban az Egry József Emlékmúzeumban április 30-án.
A tárlaton az alkotónak elsősorban a húsvéti és pünkösdi ünnepkörrel kapcsolatos opusaiból látható egy reprezentatív válogatás. Megnyitó beszédében Földi István esperes-plébános – aki lelkiatyja is volt Udvardi Erzsébetnek – felidézte emlékezetes találkozásait, beszélgetéseit a művésznővel. Erzsi néni – mondta – erős hivatásként, sőt küldetésként, kegyelmi ajándékként élte meg a Teremtőtől kapott festői tehetségét, s ennek szellemében alkotott. Utolsó találkozásukkor elterelte a szót a betegségéről, s inkább arról a leendő kápolnáról kérdezte az atyát, ahová már elkészítette csodálatos oltárképét. Ezen az a szakrális esemény látható, mikor Szent István király felajánlja koronáját és országát a Szűzanyának. (A kápolna azóta megépült a Badacsony hegyén.)
Udvardi Erzsébetet a fények festőjének is mondják, idézte az atya, de a fény, amelyet ő megragadni törekedett, valójában nem a teremtett fény, hanem az a belső fény, amely mindannyiunkban benne él. A művésznő e láthatatlanul létező fényt törekedett láthatóvá tenni képein. Alkotásai előtt megállva, megtapasztalhatjuk, hogy bennünket is képes átjárni e szakrális erejű fény.

Toldi Éva
« vissza