K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Múzeumi hírmozaik
2016. május 10. - Értékeink-örökségünk
« vissza
apazmany-kazulareszlete.jpg, A Pázmány-kazula részlete
A Pázmány-kazula részlete
Múzeumi hírmozaik
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Restaurálták Pázmány Péter miseruháját

Eredeti, megszépült állapotában látható ismét az Esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban Pázmány Péter bíboros virágdíszes, címeres miseruhája (kazulája.
A bíboros, a magyar katolikus megújulás vezéralakja (1616–1637-ig esztergomi érsek) több személyes tárgyat is hagyott a székesegyházi kincstárra, köztük liturgikus ruháit is. Ezek között a legszebb, legértékesebb a most restaurált főpapi kazula, mely lazacszínű taftból készült, elejét és hátsó részét két keskeny ezüstpánt három függőleges mezőre osztja. Mindkét oldalát azonos mintájú virágos hímzés díszíti. A középső részen leveles indákból és virágokból alkotott dísz húzódik, míg a két szélső mezőben elszórt virágok – liliom, margaréta, írisz, rózsa, tulipán, szegfű és gránátalma – tűnnek elő. A virágok közepe ezüst- és aranyfonallal lett egykoron kihímezve. Pázmány Péter címere a hátsó rész középső mezejének alján található: kék mezőben három fehér strucctoll, felette bíborosi kalap. Az eltelt évek nyomot hagytak a kazula anyagán: virágainak hímzése megkopott, a vászonbélés szennyeződött, a miseruhát mezőkre tagoló paszományok szakadozottak, hiányosak voltak. A becses ruhadarab helyreállítási munkálatait Isa Mariann, a Főszékesegyházi Kincstár textilrestaurátora végezte.

Dürer Nagyváradon

Német reneszánsz és barokk művészek metszeteiből nyílt kiállítás április 22-én a nagyváradi püspöki palotában a Körösvidéki Múzeum a püspökség és az önkormányzat szervezésében a 25. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében. A tárlat legnagyobb érdeklődést keltő darabjai Albrecht Dürer (1471–1528) eredeti réz- és fametszetei. A kiállításon három eredeti Dürer-metszet mellett több korabeli másolat is látható: például Marc Antonio Raimondi olasz grafikus két alkotása a Mária élete sorozatból, valamint egy ismeretlen 16. századi német művész replikái: a Jézus a kertész, valamint az Ádám és Éva. Az osztrák iskola köréből Martin Engelbrecht metszetei, illetve Jacob Mathias Schmutzer Mária Terézia-portréja és az Egy szent mártír halála című opus látható. A tárlat emellett felvonultatja még David Mehrer és a 18. századi Jeremia Gotlob Rugendas néhány alkotását, utóbbinak megtekinthetők a Pázmány Péterről, valamint esztergomi érsek elődjéről, Forgách Ferencről készített portréi is. A kiállítás július elejéig várja a látogatókat.


A Vatikáni Múzeum térképgalériája

Négy év munka után régi fényében ragyog a Vatikáni Múzeum „térképgalériája”, vagyis a Sixtus-kápolnába vezető, 120 méter hosszú, 6 méter széles, 40 művészi kialakítású térképpel díszített folyosó, melynek restaurálása április végén fejeződött be. A restaurátorok hatalmas munkát végeztek: mintegy 1200 négyzetméter felületet kellett megtisztítani a lerakódott szennyeződésektől, és kijavítani a sérüléseket. Húsz-húsz freskó látható a folyosó két oldalán, egyenként 4x7 méteres méretben. A sorozat elején kapott helyet Európa geográfiai ábrázolása, azon belül Magyarország, ahogy a 16. század végén a Vatikánból látták. Mivel a Sixtus-kápolnát ezen a folyosón keresztül lehet megközelíteni, idegenforgalmi jelentősége is jelentős. Turisztikai becslések szerint évente mintegy hatmillió ember halad majd át a folyosón, amelynek falait Itália térképei díszítik.
Ottaviano Mascherino vatikáni főépítész keze munkája nyomán készült el a hosszú galéria épülete 1578 és 1580 között. A festők a következő években alkották meg a freskókat. A térképgaléria megálmodója XIII. Gergely pápa volt, aki a híres bolognai egyetemen tanított római jogot. Itt ismerte meg Ignazio Danti domonkos rendi tudóst, aki szintén az egyetemen tanított, mint híres matematikus, kozmográfus és geográfus. Gergely pápa azzal a feladattal bízta meg egykori kollégáját, hogy a galéria falain fesse meg egész Itáliát, az összes régiójával együtt. A térképeken a régiók városai címereikkel jelennek meg, védőszentjük kíséretében és történetük egy-egy jellemző momentumával.

Kiállítás nyílt Kismartonban Szent Mártonról

Szent Márton tiszteletét bemutató egyházmegyei kiállítás nyílt április végén Kismartonban (Eisenstadt, Ausztria). Az ünnepélyes megnyitóra a város ferences templomában került sor, a tárlatnak az egykori ferences kolostor épületében működő egyházmegyei múzeum ad helyet. A kiállítás létrejöttét segítette, Pápai Lajos győri megyéspüspök, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, valamint Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, szombathelyi megyéspüspök egyházmegyei intézményeik összefogásával. A háromnyelvű kiállítás Szent Márton ünnepéig, november 11-ig látogatható a Kismartoni Egyházmegyei Múzeumban.

Összeállította: Toldi Éva
Forrás: Vatikáni Rádió, Nagyváradi Egyházmegye, MTI, Magyar Kurír

« vissza