K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
„Idvezlégy kegyelmes Szent László király!”
2017. június 1. - Röviden
« vissza
szentlaszlolovagkirajvagvakuld.jpg, Szent László király ábrázolása a Képes Krónikában
Szent László király ábrázolása a Képes Krónikában
„Idvezlégy kegyelmes Szent László király!”
Emlékkiállítás a veszprémi várban a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban

„Idvezlégy kegyelmes Szent László király!
Magyarországnak édes oltalma,
szent kerályok közt drágalátus gyöngy,
csillagok között fényességes csillag.”

Ez az 1500 körül íródott Szent László-ének, mely a magyar szentek tiszteletének első magyar nyelvű emléke (a Peer-kódex őrizte meg) ebben az esztendőben, a Szent László-emlékév kapcsán sokszor, sok helyen hangzik fel a Kárpát-medence magyarlakta területein. A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény is ezen ének első sorát választotta június 24-én megnyíló kiállításának címéül s egyben mottójául, melyet a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából rendez a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.

A nemzetpolitikai államtitkárság azzal a szándékkal hirdette meg az emlékévet, hogy felhívja a figyelmet: László király az első olyan Árpád-házi uralkodó, aki összekapcsolja a közép-európai népeket, hiszen Lengyelországban született I. Béla király és Richeza lengyel hercegnő gyermekeként, hazája védelmében lengyel katonai segítséggel harcolt több alkalommal is, valamint Erdély védőszentjeként tiszteli, a nagyváradi székesegyház helyén állott az a templom, melyet ő alapított, s melyben később eltemették. Erdély több pontján templomi freskósorok örökítik meg a személyéhez kötődő legendákat, köztük a legismertebbet, a kun vitézzel folytatott küzdelmét. László király a zágrábi püspökség alapítója is Délvidéken, és harci események során a Felvidéken, Nyitrán halt meg. Szent Lászlót tehát e népek körében méltó tisztelet övezi ma is, az itt élő nemzetek összetartásának, együttműködésének szimbóluma, kultúrtörténetében gyakran ábrázolt személyisége. Uralkodása során szigorú törvényeivel megerősítette az erkölcseiben, egységében megrendült magyar nemzetet. Nevéhez fűződik az államalapító István király, valamint Imre herceg, Gellért püspök és a két zobori remete, András és Benedek szentté avatásának előkészítése, ezzel hazánkat tovább erősítette a keresztény Európa közösségében.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény 2017. június 24-én 18 órakor nyíló kiállítása a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban is kapcsolódni szeretne a nemzetpolitikai államtitkárság által megjelölt célokhoz, az egyházmegyei Szent László-emlékek (oltárképek, festmények, szobrok, korabeli műtárgyak) bemutatásával, valamint Mudrák Attila és Szelényi Károly fotóművészek feltételeivel megidézi a Kárpát-medencei magyarlakta területek művészettörténeti értékeit, László király ábrázolásait a legendás templomi freskósorozatokon. Továbbá látható lesz többek között a Magyar Nemzeti Múzeum Szent László-hermáról készült másolata, Szent László zágrábi püspökségnek ajándékozott palástjának másolata, illetve nemesmásolatok Szent László-oklevelekről.

A kiállítás nyitányaként köszöntőt mond dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, majd a kiállítást dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK egyetemi docense nyitja meg. A tárlatot dr. H. Kolba Judit, a kiállítás kurátora mutatja be. A megnyitón Szent László-énekekkel közreműködik a Szent Mihály-bazilika Főszékesegyház kórusa Zsilinszky Cecília karnagy, énekművész vezényletével, valamint Hajtó László előadóművész.

A kiállítás egyúttal a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz is csatlakozik.

Toldi Éva

« vissza