K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Múzeumi hírmozaik – 2018 október
2018. október 19. - Értékeink-örökségünk
« vissza
abudavarimatyas-templom.jpg, A budavári Mátyás-templom
A budavári Mátyás-templom
Múzeumi hírmozaik – 2018 október
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A „máriás” Mátyás király emlékezete

Kamarakiállítás nyílt „Mátyás király és az egyház” címmel szeptember 28-án a harangtornyot újraépíttető reneszánsz uralkodóról elnevezett és a Hunyadi-család hollós címerével díszített budavári Mátyás-templom Garai-kápolnájában. Az uralkodó kultuszát ezúttal azon a helyen idézik meg, amely a leginkább őrzi Mátyás kézjegyét, teremtő akaratát. A templom helytörténeti érdekessége, hogy itt zajlott Mátyás – az akkor III. Frigyes német-római császárnál lévő Szent Koronát nélkülöző – „trónra ültetése”, itt adott hálát és tett fogadalmat Máriának; itt kötötte meg házasságát Podjebrád Katalinnal, majd Aragóniai Beatrixszal.

A szentély melletti kis Garai-kápolnában hat tárló tartalma utal a király és a katolikus egyház kapcsolatára. Mátyás (és udvara) lelkiségét leginkább – a tárlaton hiteles másolat formájában látható – a külföldről 1933-ban visszakerült Mátyás-Graduale jelképezi. E kódex („az Úr házába vezető grádics”) egyszerre teremt kapcsolatot a „dávidi” zsoltárokkal, az egyház gregorián dallamkincsével (Nagy Szent Gergely liturgikus reformjával), az iniciálékon keresztül pedig a középkor spirituális látásmódjával. (A Szent Efrém Férfikar Mátyás korának reneszánsz zenéje mellett a Graduale részleteit is megszólaltatta a megnyitón.)

A kamarakiállítás háttéranyagának összeállításáért felelős Jakab Péter történész rövid tárlatvezetés keretében mutatta be a Garai-kápolnában látható kiállítást, kiemelve Mátyás hitével, vallásosságával kapcsolatban a királynak a pálos rendhez, különösen a budaszentlőrinci pálosokhoz fűződő személyes kapcsolatát. Mátyás király bőkezűen támogatta kolostorukat, Báthory László szerzetestől pedig művet rendelt a Corvina Könyvtár számára. Mária-tiszteletét Mátyás oly módon is kifejezte, hogy ezüst dénárjára a Szűzanya képét verette.

A tárlaton láthatók többek között a corvinák azon kódexlap-reprodukciói, amelyek a liturgiára, a breviáriumra és a misekönyvre utalnak. Mátyás-Graduale Krisztus feltámadását ábrázoló lapjának reprodukciója is a Corvina Könyvtár rangjára, jelentőségére hívja fel a figyelmet. Mátyás a kegyvesztetté vált Vitéz Jánostól, Janus Pannoniustól és Beckensloer Jánostól megszerzett kötetekkel alapozta meg a Bibliotheca Corvina gyűjteményét, amelynek állományát vásárlások, megrendelések útján gyarapította. A Mátyás és az egyház című kamarakiállítást, amely a Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez kapcsolódóan nyílt, 2018. december 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Mátyás-templom Garai-kápolnájában.


Az Ars Sacra Fesztivál programjai Veszprémben

A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény az Ars Sacra Fesztivál – Nyitott Templomok Napja – Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében 2018. szeptember 15-én műemlék épületeiben szabadon látogatható rangos kiállításokkal, tárlatvezetésekkel várta az érdeklődőket. A Tejfalussy-házban Test és lélek a Nagy Háborúban című, az első világháború centenáriumának első emlékévében rendezett tárlatán a tábori lelkészet, a katonai kórházak és az orvoslás tevékenységét mutatta be. A Szent Imre piarista és helyőrségi templomban a Mátyás király emlékév kapcsán rendezett Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. E témakörben a Magyar Nemzeti Filmalap dokumentumfilmjeiből is vetítettek Mátyás király híres könyvtáráról, Bibliotheca Corvina gyűjteményéről, valamint e programhoz kapcsolódott egy rendhagyó képzőművészeti műhely Kádár Tibor festőművész vezetésével. Itt a művész ismertetésében megismerkedhettek a vendégek Mátyás király Corvina Könyvtával, amelyben ókori szerzők és középkori történeti, teológiai, filozófiai témájú alkotások szerepeltek egykor, ám ezeknek jó része a törökdúlás idején megsemmisült, illetve a Mátyás halála utáni évszázadokban széthordták azokat a nagyvilágban. Ma már 50 országban találkozhatunk Mátyás címerével fémjelzett értékes kódexekkel. A 15. században a legnagyobb könyvtár Mátyásé volt Európában, a pápai bibliotéka után. Részletesen szólott Kádár Tibor a Philostratos Corvináról, amely a Magyarországon megmaradt corvinák közül a legdíszesebbnek mondható, s mely szerelmi témájú történeteket tartalmaz az ókori görög Philostratos-testvérek írásaiból. Majd általánosságban szólt a corvinák díszes lapjainak grafikai/festészeti stílusjegyeiről, a miniatúrák és az iniciálék tartalmi sajátosságairól is. Végül a díszes Corvina-lapmásolatok alapján ki-ki hozzákezdhetett Mátyás király címerének elkészítéséhez vagy saját neve kezdőbetűinek felvázolásához, antik motívumokkal díszített festett, egyéni iniciáléjának elkészítéséhez. Az ünnepi programot végül este az Orlando Énekegyüttes A L’homme armé-misék kora című hangversenye zárta, Vikman Pál művészeti vezető, karnagy vezényletével.

Zenés dráma Boldog Brenner János életéről

Szeptember 21-én, pénteken este mutatták be a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra kulturális központban A jó pásztor című musicalt, amely Boldog Brenner János életét és vértanúságát idézi. A fiatalon vértanúságot szenvedett Brenner János az Eucharisztia szentje, aki élete utolsó pillanatáig védelmezte a kenyér színe alatt köztünk élő Jézust. A május 1-jén boldoggá avatott lelkipásztorról szóló előadást 45. alkalommal adták elő. A darab írója és a dalok szerzője Iváncsits Tamás, szereplői pedig a bólyi egyházközség tagjai. A musicalre közel kétszázan érkeztek: fiatalok, felnőttek, családok, a város, valamint a környék hittanosai. A rendezvény a Szeged-Csanádi Egyházmegye 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készületének jegyében valósult meg.

Magyar film a keresztény filmek argentínai fesztiválján

Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása nyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Cine Fest). A Baranya megyei Bikalon forgatott film reformáció idején játszódó története Kálvin János reformátor, egyházalapító és a jezsuita rendet életre hívó Loyolai Szent Ignác korabeli „lehetséges, ám meg nem valósult, fiktív” találkozását dolgozza fel. A kétévente megrendezett keresztény témájú argentin seregszemlén 86 alkotás közül nyerte el a kitüntető elismerést. A film operatőre Kovács Claudia volt, Kálvin Jánost Szabó Máté, Loyolai Szent Ignácot Lux Ádám alakítja.


Apátságok Magyarország földjén

Az első világháború befejezésének centenáriumán közös olasz–magyar ünnepi megemlékezést tartottak szeptember 21-én Torrita di Siena városában a megbékélés jegyében. Itt nyitották meg az Apátságok Magyarország földjén című grafikai kiállítást. A tárlat a középkori szerzetesrendek magyarországi emlékeit ismerteti. Olyan történelmi helyeket is bemutat, amelyek hazánkban kevésbé ismertek, például Felsőörs, Pápoc, Jakab-hegy, Somogyvár, Salföld egykori apátságát. A Toszkán Bibliofil Társaság megkeresésére a kiállítás anyagának összeállítására a Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesületet kérték fel. A tárlat folytatása a tavaly megrendezett, Arezzo tartomány apátságait bemutató kiállításnak, rendezője Antalné Tari Zsuzsa.

Összeállította: Toldi Éva

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye, MTI, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény (Veszprém), Magyar Kurír

« vissza