K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Adventi koncert gyertyafényben
2020. január 3. - Árgus
« vissza
22711mendelssohn.jpg,

Adventi koncert gyertyafényben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
Az időtlenségbe emelkedve…
Gyertyafényes adventi koncert a veszprémi érseki palotában

A hagyományok jegyében idén is gyertyafényes adventi koncertre hívta a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a szent várakozás jegyében a távol s közelről érkezőket 2019. december 13-án.
A veszprémi érseki palota díszebédlőjében a Mendelssohn Kamarazenekar adott lélekemelő hangversenyt advent harmadik hetében az öröm vasárnapjára készülődve. Az ünnepi esemény kezdetén Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke köszöntötte a megjelenteket, s osztotta meg ráhangoló gondolatait az egybegyűltekkel. Adventben különösképpen a jövendő felé törekvő várakozás emelkedik ki az idő dimenzióinak sokféleségéből, mondta. Úgy tűnik ilyenkor, mintha a jelen idő történései elhalványodnának bennünk, mert arra összpontosítunk, ami majd beteljesedik az időben. Várjuk Jézus Krisztus születésének az ünneplését, aki értünk emberré lett, akiről azt mondjuk, Ő az idő teljessége, s aki várakozásunkat beteljesítve majd valamiképpen egy egészen új idődimenzióba emel minket. Ehhez kiváló segítőre találunk a művészetben, amely képes kiemelni a várakozás rohanásából, abból a kényszerből, hogy valahonnan valahová el kell érnünk, valamit meg kell találnunk. A művészet révén az időnek azt a síkját, azt a dimenzióját élhetjük át, amit nevezhetnénk valamiféle időtlenségnek is, amikor a pillanat isteni léptékűvé tágul. A főpásztor köszönte a zenekarnak, hogy ismét vállalta e nemes feladatot, s kívánta, hogy koncertjükkel a hallgatóság elé tudják varázsolni lelkükből az isteni léptékű időtlenséget.
A hangversenyen Kováts Péter hegedűművész, a zenekar művészeti vezetője irányításával a zenészek főként barokk szerzők műveit szólaltatták meg. Elsőként a nagy velencei mester, Antonio Vivaldi Concerto-ját, majd Giuseppe Torelli g-moll Karácsonyi Concerto grosso-ját hallhatta a közönség. Ezután Johann Sebastian Bach népszerű h-moll szvitje következett, melyben vendégművészként közreműködött Hajas Szilárd fuvolaművész. Majd J. S. Bach fia, Carl Emanuel Bach h-moll szimfóniájának vívódó, útkereső hangvételű, sok váratlan fordulatban, hangulatváltásokban gazdag zenei interpretációja hangzott fel. Végül Georges Bizet Gyermekjátékok c. több tételes darabja zárta a koncertet, mely a karácsonyi ajándékbontás boldog gyermeki pillanatait idézte fel. A hallgatóság vastapsa kikövetelte a ráadást is, így a nagysikerű hangverseny epilógusaként stílusosan Rimszkij-Korszakov karácsonyi muzsikája csendült fel.
Toldi Éva

« vissza