K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 

A „Légierő Zenekar” „Veszprémi Helyőrségi Zenekar” néven 1985-ben alakult az Első Honi Légvédelmi Hadtest kötelékében. 1991-től MH Légvédelmi Parancsnokság, 1995-től MH 2. Repülő és Légvédelmi Hadtest, 1997-től Légierő Vezérkar néven működött, majd még ez év augusztusában kapta vissza, 52 év várakozás után a Légierő Zenekar elnevezést. 2000-től Légierő Parancsnokság, majd 2007-től az 54. Légtérellenőrző Ezred állományába integrálódott.

A zenekar szellemiségét nagyban meghatározta az 1945-ig működő Magyar Honvéd Légierők zenekarának szakmai múltja és tevékenysége. A Légierő Zenekar működésének elsődleges és meghatározó szakmai munkája fegyvernemi dalok, magyar indulók és a történelmi egyházak zenei kultúrájának terjesztése. A hagyományápolás mellett zenei munkásságuk másik fontos eleme a nemzetközi katonazene kutatása, felmutatása valamint a big-band jazz zene magas szintű megszólaltatása. E műfajban külföldön is számos komoly sikert ért el az együttes.

A Légierő Zenekar rendszeresen szerepel NATO, IFOR, SFOR, KFOR és más külföldi katonai rendezvényeken. 1996-tól NATO felkérésre rendszeresen lát el a zenekar protokolláris feladatokat háborús övezetekben állomásozó amerikai, illetve északi támogató támaszpontokon. Ilyen rendezvények például a NATO medálparádék, nemzeti ünnepek és parancsnokváltások. (Tuzla, Sarajevo: amerikai egységek bázisai, északi támogató egységek: Doboj, Modrica, Teslic. KFOR bázis: Pristina.)

A zenekar 1999-ben Algéria kormányzójának meghívására Algírban lépett fel, 2006-ban részt vett a Lourdes-i katonai zarándoklaton és 2009-ben NATO csatlakozásunk 10. évfordulóján, a brüsszeli főparancsnokságon rendezett ünnepség kiemelt résztvevője volt.

Hagyományosan a zenekar lép fel az USA, a francia, a spanyol, a finn, az olasz és a kanadai nagykövetségek saját nemzeti ünnepein szervezett fogadásokon, az amerikai tengerészgyalogosok fegyvernemi ünnepén és a Magyarországra akkreditált katonai attasék fogadásain.

A Légierő Zenekar 2006-ban Veszprém város Pro Urbe díját, 2007-ben Veszprém Megye Érdemrendjét kapta.

A zenekar karmestere a kezdetektől Katona János alezredes, aki az együttes irányítása mellett sokat tett és tesz a magyar katonazenei hagyományok ápolásáért. Felkutatott és a mai fúvószenei követelményekhez igazítva átdolgozott számos fegyvernemi indulót, ugyanakkor több fegyvernemi dal szerzőjeként is számon tartják. Szerkesztésében és hangszerelésében valamint a Légierő Zenekar közreműködésével 63 év után először és azóta is egyedülálló módon jelentette meg a hadtörténelmi értékű „Fegyvernemi dalok és katonanóták” című CD-lemezt. 2008-ban „Magyar slágerek big-band stílusban” címmel jelent meg a Légierő Zenekar DVD-je Abaházi Csaba és Kapocs Zsóka közreműködésével. A karmester zenei pályafutását több külföldi elismerés is fémjelzi. Katona János alezredes tagja az Angol Királyi Ház Szent Johannita Lovagrendjének, a Cambridge-i egyetem zenei társulatának, tiszteletbeli zenei igazgatója a Portugál Királyi Háznak, és kitüntették az USA légierő-parancsnoki medáljával.